Dijaki SŠGT Maribor na praksi v tujini!

Si predstavljaš, da bi svojo prakso opravljal v luksuznem 4* ali celo 5* hotelu v tujini? Naši dijaki SŠGT Maribor to doživljajo na lastni koži! Trenutno uživajo v prestižnem hotelu Hilton***** v Opatiji.

A veš kaj je še boljše? Če imaš takrat rojstni dan, te lahko tam še posebno presenetijo!

Kaj pa ti? Si pripravljen-a na izkušnjo delovne prakse, ki je ne boš nikoli pozabil-a dala pa ti bo neverjetno odskočno desko za tvojo prihodnost?

Strokovno izobraževanje - Autohtona jela i pića Brača

Ob koncu šolskega leta snujemo načrte že za novo šolsko leto. Na strokovno izobraževanje, ki ga je organizirala Ugostiteljsko turistička škola Split smo poslali strokovni kader strežbe in kuharstva, da spozna razvoj kulinarike in vin v Dalmaciji. Pridobljena znanja bodo profesorji že v začetku šolskega leta prenesli na dijake saj bodo za njih na šoli organizirali Michelinovo doživetje, ki temelji na pravkar osvojenih recepturah. Znanje bo tudi dobrodošlo v pripravi dijakov za tekmovanje GATUS, kamor se bodo odpravili v mesecu oktobru 2024. 

 

Obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Dijaki naše šole so od 8. – 12. 5. skupaj z vrstniki iz šole BRG Traun (Avstrija) obiskali Evropski parlament. Po skupnem druženju v Traunu, kjer smo predstavili našo šolo, spoznali šolo gostiteljico in njihov šolski sistem, so se dijaki skupaj s profesorico Sonjo Porekar Petelin odpravili na nočno vožnjo v Strasbourg.

Vas zanima kaj vse so tam počeli?

Več o projektu

Foto: Sonja Porekar Petelin

Foto: Lydia Danereder

Foto: Lydia Danereder

Izobraževanje - nova znanja

Nova vina, kombiniranje s hrano, tehnike serviranja,…, je le nekaj stvari, ki jih je na svojem izobraževanju spoznaval in nadgrajeval profesor Tomaž Krajnc. Nove pristope bodo verjetno lahko spoznali že gostje letošnje izvedbe »Žametne večerje« v Mariboru.

Foto: Tomaž Krajnc

Foto: Tomaž Krajnc

Foto: Tomaž Krajnc

Gostovanje tujega strokovnjaka - STELIOS FANOURAKIS

V sklopu Erasmus projekta - gostovanje tujih strokovnjakov, smo na šolo povabili Steliosa Fanourakisa, ki je chef priznane restavracije in bistroja Petite Fleur v mestu Rethymno na Kreti, ki s svojo ekipo slovi po odlični kretski in mediteranski kuhinji.
Našim dijakom in učiteljem je predal ogromno znanja in izkušenj, skupaj pa so pripravili in postregli tudi vrhunski 5-hodni meni.
Grška pravljica

TENERIFE

V sklopu Erasmus akreditacije je tokrat kar 12 dijakov obiskalo Tenerife, kjer so opravljali tritedensko prakso pri delodajalcih v gostinskem sektorju. Vas zanima kako so se imeli ter kako so jih sprejeli?

GATUS

Sodelovali smo na Mednarodnem tekmovanju gostinsko turističnih šol GATUS 2023, kamor smo ekipe poslali v okviru projekta Erasmus. Tekmovanje je letos potekalo v Ohridu. In domov prihajamo s kopico odličij:
- ekipa turizma, ki je tekmovala v pripravi turističnega aranžmaja, in so jo sestavljale Sara Verbošt, Neja Kralj, Staša Birsa in mentorica Bojana Korez prinaša zlato medaljo.
- ekipa kuharstva, ki se je pomerila v znanju in spretnostih priprave glavne jedi in sladice, in so jo sestavljali Erazem Valentinčič, Aljaž Potočnik, Amina Jusić in mentorica Darinka Zorko je osvojila zlato odličje.
- ekipa strežbe, ki je tekmovala v kategoriji priprava pogrinjka, postrežba vina in flambiranje sladice, in so jo sestavljali Nia Svenšek, Paskal Vidovič, Sanja Caf in mentor Smiljan Benkovič se domov vračajo z zlato medaljo.
Čestitke vsem dijakom in njihovim mentorjem. Ponosni na 3 medalje! Tako je novo šolsko leto dobilo zlat zagon.

Gostovanje tujega strokovnjaka - DAVID SKOKO

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je 16. 1. 2024 je v sklopu Erasmus projekta gostila izjemnega kuharskega mojstra, chefa Davida Skoka s Hrvaške. Zbrani gostje smo imeli privilegij doživeti njegovo kulinarično mojstrstvo in se udeležiti njegove delavnice.

Chef Skoko, ki je znan kot pristaš trajnostnega kuhanja, je poudaril svojo predanost konceptu "zero waste" (nič odpadkov). S svojo strastjo do ohranjanja okolja je chef Skoko dijakom predstavil, kako lahko v kuhinji zmanjšamo odpadke in izkoristimo vse sestavine na kreativen način.

Nadaljeval je z navdušujočo delavnico, v kateri je dijakom pokazal, kako lahko tudi sami v praksi zmanjšajo odpadke in kuhajo odgovorno do okolja. Prikazal je, kako lahko uporabimo celo ribo, ne le filejev, in kako ostanku odpadkov dodamo vrednost in okus jedi.

Chef Skoko je poseben strokovnjak za ribje jedi. Njegovo mojstrstvo v pripravi rib je prava umetnost, ki odraža njegovo spoštovanje morskih sadežev. Dijaki so veliko izvedeli o različnih vrstah rib, optimalnih kulinaričnih tehnikah za njihovo pripravo ter o pomembnosti trajnostnega ribolova.

Po kulinarični delavnici nas je chef Skoko presenetil z vrhunsko pogostitvijo s tremi hodi. Vsak krožnik je bil ne le kulinarični užitek, temveč tudi priča mojstrovega spoštovanja naravnih sestavin, vključno z ribami.

Celoten dogodek je bil tako izobraževalen kot tudi kulinarično osupljiv. Chef David Skoko nam je predstavil novo perspektivo kuharske umetnosti, ki združuje strast do okusov, trajnostno miselnost in spoštovanje narave. Ta dogodek bo nedvomno pustil trajen vtis med našimi dijaki in spodbudil zanimanje za trajnostno kulinarično ustvarjanje.

V sklopu Erasmus akreditacije so dijakinje 3. A opravljale svojo delovno prakso na Hrvaškem, v priznanih hotelih Amarin**** in Hilton*****.

Dekleta so se zelo izkazala, tako da so s svojim delom odprla vrata tudi drugim dijakom, ki bi si želeli izkusiti delo v priznanih hotelih.