Zaključek projekta Make it Green je od 18. - 20. 6. 2024 potekal v Mariboru. Namen te zadnje aktivnosti je bil narediti analizo projekta, oblikovati in predstaviti rezultate projekta ter poiskati možnosti za nadgradnjo in nadaljevanje samega projketa. Zadnje aktivnosti so se udeležil projektni partnerji s koordinatorji in mentorji, ki so aktivno sodelovali tekom celotnega projekta. Doseženi rezultati so vidni na tej povezavi.

Foto: Grega Frangež

Foto: Grega Frangež

Od 13. – 17. 5. 2024 smo v sklopu projekta «Make it green« v Rovinju izvedli kratkotrajno mobilnost dijakov na temo »Zero Waste«.  Mobilnosti se je udeležilo šest dijakov in dva mentorja Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, šest dijakov in dva mentorja Ekonomsko-turistične šole Beograd ter dijaki in profesorji Srednje strokovne šole Eugena Kumičića Rovinj.

V sklopu našega druženja smo obiskali Kamp Polari, kjer so nam predstavili njihovo trajnostno politiko, reševanje problematike odpadkov in možnosti zaposlitev. Dijaki so z mentorji iskali in pripravljali recepture za kuharsko knjižico »Zero Waste«, prav tako pa so nam pripravili okusni obrok po principu »nič ne gre v smeti«.

Dijaki so tekom druženja posneli tudi video o sami tematiki projekta, le tega pa bomo predstavili na samem zaključku, ki bo v mesecu juniju v Mariboru.  

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je 16. 1. 2024 je v sklopu Erasmus projekta gostila izjemnega kuharskega mojstra, chefa Davida Skoka s Hrvaške. Zbrani gostje smo imeli privilegij doživeti njegovo kulinarično mojstrstvo in se udeležiti njegove delavnice.

Chef Skoko, ki je znan kot pristaš trajnostnega kuhanja, je poudaril svojo predanost konceptu "zero waste" (nič odpadkov). S svojo strastjo do ohranjanja okolja je chef Skoko dijakom predstavil, kako lahko v kuhinji zmanjšamo odpadke in izkoristimo vse sestavine na kreativen način.

Nadaljeval je z navdušujočo delavnico, v kateri je dijakom pokazal, kako lahko tudi sami v praksi zmanjšajo odpadke in kuhajo odgovorno do okolja. Prikazal je, kako lahko uporabimo celo ribo, ne le filejev, in kako ostanku odpadkov dodamo vrednost in okus jedi.

Chef Skoko je poseben strokovnjak za ribje jedi. Njegovo mojstrstvo v pripravi rib je prava umetnost, ki odraža njegovo spoštovanje morskih sadežev. Dijaki so veliko izvedeli o različnih vrstah rib, optimalnih kulinaričnih tehnikah za njihovo pripravo ter o pomembnosti trajnostnega ribolova.

Po kulinarični delavnici nas je chef Skoko presenetil z vrhunsko pogostitvijo s tremi hodi. Vsak krožnik je bil ne le kulinarični užitek, temveč tudi priča mojstrovega spoštovanja naravnih sestavin, vključno z ribami.

Celoten dogodek je bil tako izobraževalen kot tudi kulinarično osupljiv. Chef David Skoko nam je predstavil novo perspektivo kuharske umetnosti, ki združuje strast do okusov, trajnostno miselnost in spoštovanje narave. Ta dogodek bo nedvomno pustil trajen vtis med našimi dijaki in spodbudil zanimanje za trajnostno kulinarično ustvarjanje.

Ponosni smo, da smo del Erasmus dnevov, ki potekajo do 14. oktobra. Kaj to pomeni? V tem času še aktivneje širimo pozitivne učinke programa Erasmus+ s ciljem opozarjati na pomen mednarodne mobilnosti, mednarodnega sodelovanja ter širjenja znanja, s katerim izboljšujemo kakovost izobraževanja.
V sklopu Erasmus projekta Make it green smo v Beogradu, kjer ustvarjamo nov turistični produkt na področju ekoturizma - Gobarski vikend. Dijaki se učijo o trajnostnem turizmu, eko in zelenem turizmu, vrstah gob, zdravilnih lastnostih, prehrani gob in obstoječih receptih. Potekajo tudi srečanja z lokalnim prebivalstvom in organizacijami, končni cilj pa je priprava digitalnega priročnika o gobah, ki jih najdemo na planini Kosmaj.

Od 8. – 12. 5. 2023 smo v sklopu projekta «Make it green« v Mariboru izvedli kratkotrajno mobilnost dijakov na temo ponovne uporabe materialov.  Mobilnosti se je udeležilo šest dijakov in dva mentorja Srednje strokovne šole Eugena Kumičića Rovinj, šest dijakov in dva mentorja Gostinsko-turistične šole Beograd ter dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Tako smo v uvodnih dneh iskali primere dobrih praks, izkazali kreativnost v ponovni uporabi tetrapaka ter obiskali podjetje ŠtokWenzel, ki se ukvarja z izdelavo različnih izdelkov iz starih lesenih vinskih sodov. Dijaki so si ob mentorstvu tudi sami izdelali desko za postrežbo narezka, ki so jo lahko odnesli s seboj.  Postrežna deska je postala tudi naš produkt za poslovno darilo, ki je eden izmed rezultatov projekta.

V sklopu projekta smo obiskali tudi kmetijo Frešer in turistično kmetijo pri Kovačniku, kjer so dijaki in mentorji spoznali pomen lokalnih sestavin pri pripravi hrane ter izdelali turistični spominek iz slame.

Ob zaključku smo se udeleženci strinjali, da storimo premalo na področju recikliranja in ponovne uporabe materialov kot enega od sredstev za ohranjanje okolja in boja proti podnebnim spremembam.

V mesecu juniju je sledilo še virtualno srečanje, kjer smo naredili povzetek dejavnosti in dogodkov, zbrali mnenja, vtise in predlogi za naslednjo mobilnost, ki bo že meseca oktobra v Beogradu.

 

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj je bila tokratni gostitelj  in koordinator delovnega sestanka, ki so se ga v sklopu projekta Erasmus+ udeležili še koordinatorji ter učitelji iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda. Namen tega srečanja, ki se je odvijalo od 24. do 26. 11. 2022 v Rovinju, je bilo kratkotrajno skupno usposabljanje osebja na temo zelenega turizma, brez odpadne kuhinje ter krožnega gospodarstva. Med drugimi nam je svoje znanje o "0 waste" kuhariji delil tudi znani hrvaški kuhar David Skoko.